Dia de Reyes

Ga je naar Granada of ben je hier op 6 januari? Dan ben je in de stad tijdens Dia de Reyes, oftewel Dag der Koningen. In Nederland staat deze dag beter bekend als Driekoningen. Op deze pagina kom je erachter wat er tijdens deze dag nou echt gevierd wordt en hoe dat eraan toe gaat!

Wat

Op 6 januari viert Spanje Dia de Reyes. Deze drie koningen worden “Reyes Magos” genoemd. Op deze dag viert men dat de wijzen een ster zagen oprijzen. Hierop werd besloten de Koning der Joden te zoeken. De wijzen werden door deze ster geleid. De namen van de drie wijzen zijn: Balthasar, Caspar en Melchior. Door verschillende Bijbelverhalen werden de wijzen de koningen genoemd. De ster bracht hen in Bethlehem. Zij vonden daar de pasgeboren Jezus. Volgens de drie koningen zou dit de Koning der Joden zijn.

Vaak worden de termen “wijzen” en “koningen” door elkaar gebruikt. Ook staat nergens duidelijk vermeld dat het er precies drie zijn. Dit getal is waarschijnlijk ontstaan, doordat er aan Jezus drie cadeaus werden gegeven: goud, mirre en wierook. In de Bijbel reizen wijzen vaak op een kameel. Dat is dan ook de reden waarom er in mediterrane landen kamelen meelopen in parades op Dia de Reyes.

Granada

Dia de Reyes kan worden beschouwd als een mengelmoes van Sinterklaas en Kerst in Nederland. In december schrijven de Spaanse kindertjes een brief aan de koningen. Hierin vragen zij om cadeautjes. Hierop gaan de koningen terug naar het Verre Oosten om de geschenken te halen.

Driekoningen begint dan al op 5 januari in Granada. Er wordt een optocht gehouden. Dat is eigenlijk voor kinderen, maar volwassenen zijn ook van harte welkom. Er worden vanaf praalwagens snoepjes en kleine cadeaus naar de menigte gegooid. Wij kennen dit als de intocht van Sinterklaas. Op een van de praalwagens zijn Balthasar, Caspar en Melchior te zien.

Na de optocht wordt er onder de kerstboom wortels en water gelegd voor de kamelen en voor de drie koningen zijn er zoete lekkernijen en melk. Als de kinderen het voorgaande jaar zoet zijn geweest, liggen er in de ochtend van 6 januari cadeautjes onder de kerstboom. Wanneer dat niet het geval is, krijgen de kindjes slechts “carbon”, oftewel kolen. Het is niet zo dat de kinderen in Spanje met Sinterklaas, kerst en Driekoningen cadeautjes krijgen. Sinterklaas wordt niet in Spanje gevierd. Ouders kunnen ervoor kiezen om cadeautjes te doen met Kerst of Driekoningen.

6 januari is in Spanje een vrije dag en tevens het eind van de kerstvakantie.

Programma
Tijd en plaats worden later bekend gemaakt.

Comments are closed.