Corpus Christi

Op de tweede donderdag na Pinksteren wordt Corpus Christi gevierd in Spanje. In Granada is het een van de belangrijkste festiviteiten en duurt het zelfs een hele week. Op deze pagina van Grandioos Granada vind je hier meer informatie over.

Wat

Corpus Christi staat in het Latijn voor de belichaming van Jezus. Op deze dag wordt er herdacht en gevierd dat Jezus Christus zich aan de gelovigen geeft door middel van brood en wijn. Het brood staat voor het lichaam van Jezus, de wijn voor het bloed van Jezus.

Processie

In Granada vinden tijdens Corpus Christi twee belangrijke processies plaats. De eerste is de ‘Tarasca’, op woensdag. Deze processie heeft een wat meer heidense oorsprong. De naam Tarasca verwijst naar het vrouwelijke figuur bovenop een draak. Zij speelt de hoofdrol tijdens deze processie, verder wordt ze begeleidt door wat reuzen (mensen in gewaden met enorm papier-maché hoofden op hun hoofd).
Op donderdag is de tweede processie genoemd naar het feest zelf, ‘Corpus Christi’. Dit is een religieuze processie en dus een stuk minder uitbundig dan de Tarasca.

Carocas

Elk jaar tijdens Corpus Christi worden er Carocas op Plaza Bib-Rambla geplaatst. Dit zijn spottende tekeningen en karikaturen over belangrijke dingen die er in het voorgaande jaar gebeurd zijn. Elk jaar wordt er een top 20 gemaakt en een paar worden gepubliceerd in de pers.

Festival

In Granada is er altijd een festival tijdens Corpus Christi, het duurt van maandag tot zaterdag. Maandagavond om middernacht is de grote opening wanneer alle duizenden lampjes waarmee het terrein verlicht wordt aan gaan. Op het festivalterrein is een kermis met verschillende attracties en er zijn een heleboel kraampjes waar hapjes, drankjes en leuke hebbedingetjes verkocht worden. Verder staan er ook tenten waarin flamenco optredens gehouden worden. Er lopen dus veel mensen in typische flamenco outfits en er wordt vooral ‘s avonds gezellig feest gevierd. Het festival terrein ligt iets buiten de stad, in de wijk Almanjáyar in het noorden van de stad. Er zijn bussen die van het centrum naar het festival terrein rijden. De toegang naar het festival is gratis.

Tip
  • Donderdag is de officiële feestdag, de meeste winkels zullen dan gesloten zijn.

Comments are closed.