Top 5 bezienswaardigheden

In Granada is er super veel te doen. Cultuur, geschiedenis, gastronomie. Noem het maar op. Kom je puur voor de bezienswaardigheden? Dan heeft Grandioos Granada voor jou een Top 5 opgesteld met de leukste, interessantste en mooiste bezienswaardigheden.

1. Het Alhambra

Het Alhambra is een groot paleizencomplex uit de tijd van de Moren. De Moren zijn een Arabisch volk. Zij heersten over Spanje tot de zestiende eeuw. Ze brachten vele islamitische elementen aan in de Spaanse cultuur. Een onderdeel uit hun kunst zijn de verschillende bloem/stervormige patronen. Ook de hoefijzervormige boog is een herkenbare constructie uit de Moorse kunst. In de elfde eeuw begonnen de Moren met het bouwen van hun eigen paleizencomplex: het Alhambra.

Het complex bestaat uit diverse paleizen, torens, zalen en patio’s. Buiten het Alhambra is eveneens veel te bewonderen; de natuur is er prachtig. In de zestiende eeuw kwamen de christelijke Spanjaarden terug in de strijd om hun land. Zij joegen de Moren weg en de stad Granada was weer in handen van de Spanjaarden. Waar in andere delen van Spanje de Moorse kunst binnen no time met de grond gelijk werd gemaakt, lieten de heersers in Granada de kunst staan. Wel maakten zij eigen kerken, in bijvoorbeeld het Alhambra. Zo is er onder de samensmelting van de Moorse en christelijke kunst ontstaan. Er is onwijs veel te zien en te ontdekken in het Alhambra. Het zal je misschien dan ook niet verbazen dat dit gebouw op de UNESCO Werelderfgoed lijst staat.

Het Alhambra staat met stipt op nummer 1. Het is het boegbeeld voor Granada. Er valt ontzettend veel te ontdekken. Geschiedenis, cultuur en kunst. Een bezienswaardigheid die je zeker niet mag missen wanneer je Granada bezoekt.

Voorkom lange wachtrtijen!
Voor Alhambra is het verstandig om thuis vast een kaartje te kopen. Op deze manier kun je in Granada echt vakantie vieren en hoef je niets meer te regelen! Klik hier om online de Alhambra Cultuurpas te kopen. 

Banner Granada pakket

2. De kathedraal

De kathedraal van Granada verdient ook een plek in onze Top 5. De kathedraal verdient de tweede plek, omdat zij zich onderscheidt ten opzichte van andere kathedralen in Spanje. Dit is namelijk één van de eerste renaissancistische gebouwen in Spanje. Het gebouw is zeer imposant met haar 115 meters in lengte en 67 meter in breedte. Daarnaast vindt u verschillende kunststromingen terug in deze kathedraal: uit de renaissance, de gotiek en de barok.

Interessant is ook hoe deze kathedraal is opgebouwd. Je kent misschien wel de Spaanse levensstijl van het “mañana mañana”. Dit is zeker van toepassing op de kathedraal van Granada. Er werd zo langzaam gebouwd en uitgesteld dat er minimaal drie verschillende architecten aan hebben gewerkt. De kathedraal is in ruim 200 jaar gebouwd.

Wanneer je de kathedraal bezoekt, mag u zeker niet de Capilla Real vergeten. Dit gebouw sluit aan op de kathedraal. Dit is een grafkapel voor de koningen. Hier worden sinds 1517 katholieke koningen begraven. De Capilla Real was gewijd aan de heiligen Johannes de Doper en de Evangelist.

3. El Albaicín

El Albaicín is de oudste Arabische wijk in Granada. Je vindt zowel Arabische als christelijke bezienswaardigheden en monumenten. Deze wijk bevindt zich tegenover het Alhambra. De Moorse overheersing is duidelijk terug te zien in deze wijk. De smalle straatjes, pleintjes en witgekalkte muren. Er zijn eigenlijk niet heel veel Arabische invloeden terug te stad. Toen Granada werd heroverd, werden de moskeeën en andere Arabische elementen met de grond gelijk gemaakt. In plaats daarvan werden er kerken gebouwd. Daarom is het nou zo leuk om door El Albaicín te wandelen. Dan is het net alsof u zich weer in de Moorse tijd bevindt.

In El Albaicín zijn veel verschillende monumenten te zien. Voorbeelden zijn Dar al-Horra, El Bañuelo en de Iglesia de San Nicolas. Het Dar al-Horra is het laatst overgebleven paleis in El Albaicín. Binnenin zijn er vele overblijfselen van de Moorse cultuur. Zo vind je er allerlei Arabische inscripties. Op het Plaza de San Nicolas in El Albaicín heeft een prachtig, mystiek uitzicht. Mede door dit geweldige uitzicht verdient El Albaicín een plekje in de Top 5. Je hebt hier niet alleen een prachtig uitzicht over de stad, maar ook over het Alhambra en de Sierra Nevada. Het is dus zeker de moeite waard

El Albaicín te bezoeken.

4. Sierra Nevada

Wat is er nou bijzonderder dan in één vakantie heerlijk in het zonnetje te zitten en het andere moment te skiën of snowboarden? In Granada is het mogelijk! Granada ligt namelijk aan de voet van de Sierra Nevada, het gebergte van Andalusië. Er kan hier prima worden geskied. Er is namelijk 85 kilometer aan pistes. Ook de Spanjaarden vinden het fijn om hier te komen. Granada (en de Sierra Nevada) stonden in de Top 3 van waar de Spanjaarden het liefst heen gaan tijdens Puente de Constitucion.

Naast de wintersport kun je hier ook van de natuur genieten. In de Sierra Nevada bevindt zich namelijk het Nationaal Park Sierra Nevada. Er zijn veel verschillende landschappen te ontdekken met de bijbehorende flora en fauna. De Sierra Nevada is dus echt een top uitje. Misschien niet iets wat je snel zou doen tijdens een stedentrip, maar bij een gecombineerde vakantie is dit zeker een uitkomst.

5. Monasterio de Nuestra Señora de la Asunción – Cartuja de Granada

In dit klooster woonden van oorsprong tot 1835 kartuizers, een soort kluizenaars die bekend staan vanwege hun vrije strenge levenswijze. De kartuizers zoeken een middenweg tussen afzondering (gedurende de weekdagen, alleen niet op zondagen) en gemeenschap en op die manier leven zij samen.
Met de bouw van het klooster werd in 1506 begonnen en heeft geduurd tot de 19e eeuw en daardoor zijn er verschillende bouwstijlen te herkennen. Er zijn diverse gotische elementen te herkennen, maar ook uit de renaissance periode zijn er verschillende details, toch is de voornaamste bouwstijl het barok.

De kerk, de sacristie en de sacaramentstoren zijn erg de moeite waard. Vergeet vooral niet in de sacramentstoren naar het plafond te kijken, want de (in Spanje) bekende schilder Palomino heeft een spectaculaire schildering gemaakt.

Locatie
Paseo de Cartuja, s/n
18009 Granada

Comments are closed.