La Alpujarra

Wanneer je een bezoek brengt aan Granada is het ook zeker de moeite waard om de omgeving van de stad te verkennen. Hier vind je bijvoorbeeld het prachtige la Alpujarra. Dit is een landelijk gebied dat zich grofweg uitstrekt tussen de Spaanse steden Granada en Almería.

Moorse cultuur

In la Alpujarra vind je vele Moorse invloeden. Het gebied was de laatste uitwijkplaats van de Moren nadat het Koninkrijk Granada in de 15e eeuw viel. Deze dynastie was onder andere verantwoordelijk voor het bouwen van het Alhambra. Na het ten onder gaan van het Moorse Koninkrijk hebben de Moren nog lange tijd in la Alpujarra geleefd. Je vindt de sporen hier nog zeker van terug in het gebied, onder andere in de architectuur, de plaatsnamen en de typische gerechten.

Moorse dorpen

De dorpen in la Alpujarra worden gekenmerkt door de typische Moorse architectuur. De kleihuizen zijn tegen de berghellingen aangebouwd en hebben platte daken. De huisjes zijn allemaal spierwit gekalkt, door de daken met elkaar verbonden en versierd met bloemen en houten details. Dit geeft een prachtig beeld. In de witte dorpjes vind je verder smalle straatjes van kasseien die de steile berg opkronkelen. Een typisch Andalusisch beeld.

Actieve vakantie

De natuur van het gebied kenmerkt zich door uitgestrekte valleien en indrukwekkende bergen. Het is een zeer vruchtbaar gebied waar je kan genieten van de rust en een stukje authentiek Spanje. De regio is dan ook zeer geschikt voor actieve vakanties. Vooral wandelaars kunnen hier hun hart op. Het gebied kent prachtige mountainbike- en wandelroutes langs de karakteristieke dorpjes en over de imposante bergen.

Dorpen in de regio

Ook wanneer je niet zo van actieve vakanties houdt kan je heerlijk vertoeven in la Alpujarra. Maak bijvoorbeeld een mooie autotocht door het gebied, overnacht in een typisch dorpje en geniet van de authentieke producten. Een aantal dorpen om niet te missen:

Orgiva
Orgiva is de grootste stad in het gebied. Hier vind je vele winkels en terrasjes. Om de stad heen zijn vele grotwoningen gelegen waar mensen vooral leven van de landbouw. Dit zie je terug op de markt die je iedere donderdag in Orgiva kunt bezoeken. Het is hier heerlijk genieten van de typische ham uit de streek en de vele verse producten.

Lanjarón
Wil je echt helemaal ontspannen? Breng dan een bezoek aan het dorp Lanjarón. Deze plaats is niet alleen beroemd om haar prachtige omgeving, maar ook om het zuiverende mineraalwater uit de regio. Ook vind je hier de Lanjarón Spa met haar thermale baden van mineraalwater. Over deze magische wateren wordt gezegd dat ze je een goede gezondheid en de eeuwige jeugd geven…

Pampaneira
Pampaneira is een authentiek dorpje waar je kan genieten van typische streekproducten. Net buiten het dorpje bevindt zich het Tibetaanse boeddhistenklooster Osel Ling dat werd geopend door de Dalai Lama. Hier heb je een prachtig uitzicht over de Sierra Nevada en op een heldere dag kan je soms Afrika zien liggen.

Trevelez
Aan de voet van de berg Mulhacen vind je het dorpje Trevelez. Volgens de inwoners van het gebied is Trevelez het hoogste dorp van Spanje en het dorp met de beste ham van het land. De speciale Jamón ibérico de Trevelez wordt gedroogd aan de zuivere en droge lucht van de streek, wat de ham haar speciale smaak geeft. Zeker een bezoekje waard!

Comments are closed.