Día de la Constitución

Ben je op 6 december in Granada? Op deze dag wordt in Spanje “Día de la Constitución” gevierd. Op deze dag wordt de Dag van de Spaanse Grondwet gevierd. Hier vind je meer informatie over deze dag.

Wat

In de laatste maand van het jaar wordt in Spanje de Día de la Constitución gevierd. Op 6 december vieren de Spanjaarden de invoeren van de democratische grondwet. Spanje heeft namelijk tot laat in de twintigste eeuw in een dictatuur geleefd. Pas in 1978 werd er een nieuwe grondwet aangenomen waarbij er een eind kwam aan de dictatuur. 92% van de Spaanse bevolking stemde hiermee in.

Hiervoor leefde Spanje onder het regime van generaal Franco. Hij was al sinds 1939 aan de macht. Dit bleef hij tot zijn dood in ’75. Hij was leider in militaire operaties en had contacten met nazi Duitsland. Na zijn dood viel de laatste niet-communistische dictatuur in Europa. Daarna kwam er een nieuwe Spaanse koning, Juan Carlos I. Niet veel later ontstond de huidige Spaanse democratie. Er kwamen nieuwe regio’s. Dit waren gemeenschappen met een eigen regering, parlement en een wetgevende en uitvoerende macht. Sommige regio’s zoals Catalonië en Baskenland hadden meer bevoegdheden. Dit resulteerde in hun eigen officiële taal, scholen, politie en gezondheidszorg. Met Día de la Constitución wordt gevierd dat dit vandaag de dag allemaal mogelijk is.

Spanje

Op de dag voor Día de la Constitución krijgen kinderen op school extra les over Día de la Constitución. Ook mogen enkele middelbare scholieren een stukje uit de grondwet voorlezen bij het parlement in Madrid. De koning van Spanje houdt een speech en er zullen parades door het land plaatsvinden. Voor de rest wordt er vrij weinig gedaan met Día de Constitución. De bevolking is vrij en zullen de dag relaxed doorbrengen met familie of vrienden.

Comments are closed.