Semana Santa

Ben je tijdens Semana Santa in Granada? Dat komt goed uit. In Spanje is dit de week van Pasen en dat wordt in Spanje (en vooral in Granada) uitbundig gevierd. Op deze pagina vind je er meer informatie over.

Wat

Op Semana Santa zijn er vele processies in heel Spanje te vinden. Bij Semana Santa wordt de laatste week van Jezus’ leven herdacht. Dit begint met zijn komst in Jeruzalem, gevierd op Palmzondag, en wordt afgesloten met de opstanding op Paaszondag. Op verschillende dagen gaan er veel beelden door de straten. Daarop wordt het lijden van Christus en Maria getoond. De mensen dragen karakteristieke kleding. Voorafgaand gaan de Spaanse kinderen met kaarsen en lantaarns in een stoet de stad door.

Bij de processies lopen sommige mensen op blote voeten en zijn meerdere mensen verkleed met hoge puntmutsen. Voorheen deden deze mensen ook aan zelf kastij, maar door deze puntmuts waren zij niet te herkennen. Alhoewel boetedoening sinds 1777 verboden is, doen tegenwoordig nog steeds mensen aan kastij tijdens de processies.

Er bestaat een 250 jaar oude traditie dat er elk jaar tijdens Semana Santa er één gevangene wordt vrijgelaten. Aan het begin van de week wordt er aan drie gevangenen verteld dat zij hier kans op maken. Zij moeten mee lopen met een processie en na de boetetocht krijgt één persoon te horen dat hij vrij is.

Wanneer

In 2023 zal Semana Santa plaatsvinden van 2 april t/m 9 april.

Programma

Miljoenen toeristen bezoeken Granada in de week voor Pasen. Het bezoeken van een processie is zeker aan te raden indien je rond deze tijd in Granada bent. Er zijn vele indrukwekkende beelden en de processies zijn erg bijzonder. Het programma van de dag is in de krant van Granada te vinden.

Tips:

  • Wanneer je bij een processie aanwezig wil zijn, is het handig om geruime tijd van te voren er al te zijn. Het kan vaak erg druk zijn bij de processies.
  • Op enkele dagen zullen tijdens Semana Santa de winkels en/of supermarkten gesloten zijn.
  • Vanaf een balkon kun je deze processies pas écht goed bekijken. Je kunt voor een redelijke prijs een balkon huren voor een bepaalde tijd via my balcony.

Comments are closed.