Sacromonte

Door heel Granada zijn de overblijfselen te zien van de vele verschillende culturen die in de stad hebben gewoond. Naast de vele Arabische en Christelijke invloeden zijn in de wijk Sacromonte de invloeden van de Spaanse zigeuners terug te vinden. Hier lees je meer over deze bijzondere volkswijk.

Sacromonte is een buurt in Granada die is gelegen op de heuvel Valparaiso en aan de Sacromonte vallei. De buurt grenst aan de oude Arabische wijk El Albaicín. Sacromonte is de plaats waar in de 15e eeuw een grote groep Spaanse zigeuners (ook wel gitano`s of Roma genoemd) ging wonen.

De grotten van Sacromonte

De zigeuners maakten hun woningen door stukken uit de heuvel te hakken. Dit leidde tot de typische grotwoningen waar de wijk nu om bekend staat. De grotwoningen hebben vaak slechts twee of drie kamers. In het bovenste gedeelte van Sacromonte zijn de best bewaarde grotwoningen te bezichtigen. Vanuit dit gedeelte van de wijk heb je ook een geweldig uitzicht over Granada.

Flamenco

De gitano’s stonden in Granada niet alleen bekend om de typische grotwoningen, maar ook om de flamenco. Onder de bevolkingsgroep heerst een lange traditie met de typische Spaanse muziek- en dansvorm. De zigeuners van Granada kennen zelfs hun eigen vorm van flamenco, de zambra mora. Deze dans is een combinatie tussen de traditionele flamenco en de sensuele Arabische buikdans.
Tegenwoordig vind je nog steeds vele flamencoshows in de grotten van Sacromonte. Een bezoekje aan de wijk is dus goed te combineren met het bijwonen van een dansvoorstelling!

Bereikbaarheid Sacromonte

De buurt is bereikbaar te voet, maar houdt er wel rekening mee dat de wijk op een heuvel ligt. Alle straten in Sacromonte zijn erg steil en het kan dus een pittige klim zijn. De belangrijkste straat is Camino del Sacromonte. Deze straat loopt midden door de wijk en is tevens de oude route die de moslims van Guadix vroeger liepen om in Granada te komen.
Het is ook mogelijk om met het openbaar vervoer naar Sacromonte te gaan. Vanuit het centrum van Granada kan je met bus 34 de wijk bereiken. Deze bus vertrekt onder andere vanaf Plaza Nueva.

Museo Cuevas del Sacromonte

In Sacromonte kan je een bezoek brengen aan het museo cuevas del sacromonte. Dit openluchtmuseum bevindt zich in een aantal historische grotten. Je krijgt hier informatie over de geschiedenis van de buurt en er zijn verschillende exposities over de grotwoningen en haar bewoners. Zo krijg je een goed idee van hoe er traditioneel in deze buurt geleefd werd.

Bezoekersinformatie:
Barranco de los Negros, Sacromonte
15 oktober tot 14 maart – openingstijden 10.00 tot 18.00 (maandag t/m zondag)
15 maart tot 14 oktober – openingstijden 10.00 tot 20.00 (maandag t/m zondag)
Prijs: €5,-

Sacromonte abdij

De Sacromonte abdij bevindt zich op de heuvel Valparaiso. In de Spaanse geschiedenis werd deze heuvel beschreven als heilig. Sacromonte betekent ook letterlijk ´heilige berg`. In de 15e eeuw werden er namelijk in de grotten van de heuvel overblijfselen gevonden waarvan gedacht werd dat ze afkomstig waren van de patroonheilige van de stad, San Cecilio. Om deze schatten te bewaren werd de Sacromonte abdij gebouwd.
Je kunt tegenwoordig een bezoek brengen aan deze kerk en haar catacomben. Daarnaast heb je vanaf dit punt een prachtig uitzicht over de Sacromonte vallei, de witte huizen van El Albaicín en het Alhambra.

Bezoekersinformatie:
Camino del Sacromonte 4, Granada
Open dinsdag tot zondag: 11:00 – 13:00 en 16:00 – 18:00
Prijs: €3,-

Tip

– De specialiteit van de wijk is de Tortilla del Sacromonte. Dit is de lokale versie van de Spaanse omelet. Dit typische gerecht is echter alleen voor de fijnproever, de Tortilla del Sacromonte bevat traditioneel namelijk schapen- of varkenshersenen.

Comments are closed.