Plaza de toros

Stierenvechten.. Voor velen een doorn in het oog en voor menig dierenliefhebber te luguber voor woorden. Desalniettemin, stierenvechten is net zoals de flamenco vooralsnog onlosmakelijk met Spanje verbonden. Sinds februari 2013 heeft het Spaanse parlement zelfs een wet aangenomen om het stierenvechten op te nemen in het cultureel erfgoed. Hierdoor wordt deze ‘sport’ beschermd en het verbod in verschillende regio’s omzeild. Hieruit blijkt wel hoe belangrijk de Spanjaarden het stierenvechten vinden.

Oorsprong stierenvechten

Waarschijnlijk zijn de Romeinen de eersten geweest die de stieren bevochten. Dit gebeurde niet alleen in het Iberisch Schiereiland. Het hele gebied waar de Romeinen heersten, had arena’s waar stierengevechten gehouden werden. Later, toen de Moren het Iberisch Schiereiland bezaten, werden de stieren bevochten te paard.

Nu is stierenvechten in veel landen verboden. De landen waar het nog wel gebeurt zijn landen in Latijns-Amerika, het zuiden van Frankrijk, Portugal en Spanje.
In Portugal wordt de stier buiten de arena gedood. In Frankrijk hebben ze een diervriendelijke versie, maar vaak wordt ook de Spaanse vorm van stierenvechten uitgevoerd.

Geen sport

Veel mensen denken dat stierenvechten een sport is. Hoewel de mannen moeten trainen en in het bezit moeten zijn van een goed uithoudingsvermogen, wordt in Spanje het stierenvechten zeker niet als sport gezien. Het is cultuur en rond de 5e eeuw ontstaan. Toen vochten jonge mannen tegen stieren om hun mannelijkheid te tonen. Dit gebeurde toentertijd op het dorpsplein. Vandaag de dag is de arena de plek waar de matador oog in oog staat met de stier.

Het Spaanse stierenvechten

Het stierenvechten, zoals dit in Spanje gebeurd bestaat uit drie onderdelen.

Er zijn drie matadors. Elke matador heeft 5 assistenten.
Elke matador bevecht 2 stieren. Deze stieren zijn tussen de 4 en 6 jaar oud en ze wegen niet minder dan 460 kilo.

Elk gevecht begint ceremonieel. De deelnemers betreden de arena in traditionele kleding en veel muziek. Deze ‘parade’ heet paseillo. Hierna betreedt de stier de arena.

In het eerste deel gaat de picador, een van de assistenten van de matador met een gepantserd paard de stier met een lans steken. Het pantser van het paard is nodig ter bescherming tegen de hoorns van de stier. De picador moet op een bepaalde plek in de nek steken zodat de stier ernstig verzwakt raakt.

De mannen testen in het tweede deel, de Tercio de Varas, de stier op zijn kracht en wildheid. Dit doet hij met een gekleurde cape en banderilleros. Banderilleros zijn grote gekleurde puntige ‘vlaggen’ die in de nek van de stier worden gestoken. Meerdere banderilleros worden in de nek van de stier gestoken door de assistent van de matador. Dit verzwakt de stier nog meer naast dat hij al vermoeit is.

Vervolgens kan de matador, die daarna de arena weer betreed het gevecht met een zwaard en een kleine rode cape afmaken. Afhankelijk van het succes van de matador, krijgt hij een of meerdere trofeeën. Dat kan één of twee oren die afgesneden zijn van de stier zijn en als hij heel erg succesvol is ook nog de staart.

Stierengevecht bijwonen in Granada

Hoewel steeds meer Spanjaarden en buitenlanders het afschuwelijk vinden om een stierengevecht bij te wonen,is er wel de mogelijkheid toe. Vooral in Sevilla is het erg populair maar ook in Granada zijn er regelmatig stierengevechten.

Het adres is:Plaza Nueva, 6, 18010 Granada
telefoonnummer: +34 958 22 31 16

In deze arena is ook een restaurant. In dit restaurant kun je ook wanneer er geen stierenvechten plaatsvindt, heerlijk eten. Je bevindt je dan echt in Spaanse sferen. Hier worden namelijk flamenco optredens verzorgd.

Comments are closed.