Dia de la Cruz

Op 3 mei wordt in Granada Dia de la Cruz (Las Cruces) gevierd, oftewel Dag van het Kruis. Dit is een feest waarbij families, vrienden en buurtverenigingen een kruis versieren op de leukste manieren. Op deze pagina lees je er informatie meer over.

Wat
De oorsprong van Dia de la Cruz lijkt bij keizer Constantijn I te liggen. De legende is dat er een strijd was aan de oevers van de Donau. Op een nacht had Constantijn een visioen van een kruis in de hemel en daar stonden de woorden “In hoc signo Vinci” (met dit teken zult u zegevieren). Constantijn gebruikte een kruis en hij won de strijd gemakkelijk. Terug in Spanje werd Constantijn christen gedoopt en hij gaf de opdracht kerken te bouwen. Zijn moeder stuurde hij op pad om het echte kruis te zoeken waaraan Jezus stierf. De moeder vond drie delen en één daarvan behoorde tot het echte kruis. Zij plaatste de drie delen een voor een over zieke mensen. Zij werden genezen bij de aanraking van het echte Kruis. Daarna werd het gebruik van stukken van het echte Kruis als relikwie vaker gebruikt. De oorsprong van het feest ligt dus waarschijnlijk bij de zoektocht naar het kruis waaraan Jezus stierf.

Dia de la Cruz is een belangrijke feestdag in Granada. Het eerder genoemde kruis wordt prachtig versierd. Daarnaast verkleden veel vrouwen zich in mooie flamenco jurken. De stad is versierd met gezellige stalletjes met muziek, drankjes en snacks. Op de plein worden de versierde kruizen die al af zijn, gestald.

Elk jaar komen duizenden mensen vanuit heel Andalusië naar Granada om het feest mee te maken. Als toerist is het ook erg leuk om hierbij te zijn. Je kunt de diverse pleinen af gaan en de kruizen bekijken. In Granada zijn er ook prijzen aan de kruizen verbonden, bijvoorbeeld het mooiste kruis in een school, op een plein, aan een raam etc. Het is erg leuk om dit mee te maken.

Wanneer
Elk jaar wordt Dia de la Cruz op 3 mei gevierd in Spanje en in bepaalde delen in Latijns-Amerika. Het feest wordt de gehele dag door gevierd.

Comments are closed.