Granada CF

De Spaanse cultuur ademt voetbal. Het land staat bekend om haar goede profvoetballers en de vele gewonnen Europese- en wereldkampioenschappen. Tijdens een bezoek aan Spanje is het voor de voetballiefhebber natuurlijk erg leuk om dit zelf te ervaren! Ook in Granada kan je voetbal op topniveau vinden.

Houd je niet zo van voetbal? Geniet dan lekker van de typisch Spaanse sfeer die er hangt tijdens wedstrijden. Onder het genot van een biertje en wat heerlijk eten maken de Spanjaarden vol passie de wedstrijden mee.

Historie

Het voetbalteam Granada CF is opgericht op 14 april 1931. Het duurde vervolgens tien jaar voordat de club in de Primera División speelde. De Primera División is de hoogste voetbalcompetitie in Spanje en wordt ook wel La Liga genoemd. Door de jaren heen heeft Granada CF afwisselend in de Primera División en lagere competities gespeeld. In 1959 behaalde Granada CF haar hoogtepunt. De club werd toen tweede in de strijd om de prestigieuze Spaanse beker de Copa del Rey.

De hoogste klassering die Granada CF ooit gehaald heeft in La Liga was de zesde plaats in 1971/1972 en 1973/1974. Kort daarna degradeerde de club uit de Primera División. In 2009 was Granada CF zelfs bijna failliet. Dankzij een partnership met de Italiaanse voetbalclub Udinese Calcio bleef Granada CF echter overeind. De door Udinese uitgeleende spelers brachten de club weer op topniveau. Inmiddels speelt Granada sinds 2011 na 35 jaar afwezigheid weer in La Liga.

Stadion

Het voetbalstadion van Granada CF heet Estadio Nuevo Los Cármenes. Deze naam is afkomstig van het Spaanse woord ‘un carmen’. Hiermee worden de tuinen met bijbehorende tuinhuizen genoemd die zo typisch zijn voor de stad Granada. Je vindt ‘los cármenes’ in de wijk Albayzín.

Het huidige stadion van Granada CF is redelijk nieuw. Het werd geopend in 1995. De openingswedstrijd van het nieuwe stadion werd gespeeld door Real Madrid en Bayer Leverkussen. Dit eindigde in een 1-0 overwinning voor Real Madrid. In 2011 is het stadion gerenoveerd. Nu zijn er in totaal 22.524 zitplaatsen.

Tenue

In de periode na haar oprichting speelde Granada CF in tenues met blauwe en witte strepen. Na de Spaanse Burgeroorlog van 1936-1939 moest de club nieuwe tenues hebben. De clubleiding vertrok naar Madrid om de kleding te kopen, maar kon daar alleen rood met wit gestreepte tenues vinden. Sindsdien zijn dat de officiële kleuren van Granada CF.

De tenues zijn door de jaren heen wel meerdere malen nog gewijzigd. Het ene jaar hadden de shirts horizontale strepen en het andere jaar weer verticale strepen. In 2004 werd door de leden van de club uiteindelijk besloten om de strepen definitief horizontaal te houden.

Tickets

Tickets voor thuiswedstrijden zijn te koop bij het stadion zelf of bij de officiële winkel van Granada CF. Het is in Spanje vaak pas mogelijk om een week van te voren kaartjes te kopen. Mocht je pas op de dag van de wedstrijd aankomen in Granada, dan is het dus vaak nog mogelijk om aan een toegangskaart te komen!

Ticketverkoop stadion

Openingstijden
Donderdag t/m zondag: 10.00 – 14.00 en 17.00 – 20.00
Adres
Calle del Pintor Manuel Maldonado (zonder nummer)
Granada

Ticketverkoop officiële winkel

Openingstijden
Donderdag t/m zaterdag: 10.00 – 22.00
Adres
Winkelcentrum Centro Comercial Neptuno
Calle Arabial 45

Speelschema 2023

Een keer een wedstrijd bijwonen van Granada CF? Voor meer informatie kun je terecht op de website van Granada CF. Hier vind je ook het speelschema van 2023.

Tips

  • Ben je toevallig in Granada tijdens de wedstrijd Granada CF – Malaga CF? Bezoek dan tijdens de wedstrijd het stadion of ga naar een van de vele barretjes in Granada. Tijdens deze Andalusische derby maak je de echte Spaanse liefde voor voetbal mee!
  • De officiële winkel van Granada CF bevindt zich in een groot winkelcentrum. Je kunt het kopen van een toegangskaartje dus goed combineren met een dagje winkelen.

Comments are closed.